"Global Düşün, Yerel Uygula"

“Kaz Dağları Mücadelesi 2001 Yılında Başlamış”

2 min read

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kaz Dağları’nda maden işletmesine karşı devam eden çevre mücadelesi için geç kalındığı söylemlerini değerlendirdi ve geçmişte yapılan mücadele örneklerini anlattı.

Çanakkale’nin tek su kaynağı Atikhisar Barajı su toplama havzasında sürdürülen metalik madencilik faaliyetlerine karşı başlatılan su nöbeti 14’üncü gününde ülkenin dört bir yanından gelen yurttaşlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Sözcü’den Mehmet Andaç’ın haberine göre; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediye meclisi toplantı salonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kaz Dağları için mücadelenin geç kalındığı söylemlerini değerlendiren Gökhan, geçmişte yapılan mücedele örneklerini şu şekilde sıraladı: “Bize ‘bugüne kadar neredeydiniz, bunu görmediniz mi’ deniyor. Biz bunu çok gördük, söyledik de siz duymadınız. İşinize gelmediği için görmezden ve duymazdan geldiniz. 22 Eylül 2001 Çanakkale Kent Konseyi Kazdağları 1. Ulusal Sempozyumunu Altınoluk’ta yapmış. 2. Kazdağları Ulusal Sempozyumunu Çanakkale’de düzenlemişiz. Daha sonra 2004 yılında maden yasalarının değişmesi ile beraber mücadelemizi arttırmışız. 2008 yılı 5 Nisan’da da Çanakkale’de büyük bir çevre mitingi düzenlemişiz. Bugüne kadar olan en büyük çevre mitingini yapmışız. Yine 2018 yılında ÇOMÜ Merkezi Değerler Sempozyumunda Telat Koç hocamızın katılımı ile Biga Yarımadası Marmara ve Ege Denizi ile Çanakkale Boğazı arasında bulunan alan, Kazdağlarının etkileşim alanı olarak belirlenmiş. Bu bilimsel dergilerde de yayınlanmış. 2011 yılında Atikhisar Kır Şenliğini başlatmışız. Niye? Kirazlı ÇED’i ile beraber bu tehlikeyi görmüşüz ve mücadeleyi başlatmışız.”

Ayrıca Başkan Gökhan, söz konusu bölge için Sit alanı başvurusunun 2013 yılında yapıldığını fakat her hangi bir yanıt gelmediğini belirtti.