"Global Düşün, Yerel Uygula"

Bahçeşehir-Esenkent yolu üzerinde ağaç kesimleri

2 min read

Bahçeşehir-Esenkent arasında kalan Hoşdere caddesi üzerinde yol boyunca kesilen ağaçlara dair kesimi gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden bilgi aldık. Verilen cevap da ağaçlarda Turunçgil (Uzun Antenli Böceği) tespiti sonrası yayılımını engellemek oldu.

Son günlerde bölge halkının tedirginlikle şahit oldukları ve haber merkezimize ulaşarak konu hakkında bilgi bekledikleri Bahçeşehir-Esenkent ana yolu üzerindeki ağaç kesimlerine dair İBB yetkililerinden bilgi aldık. Ağaçların Turunçgil (Uzun Antenli Böceği) hastalığı olduğu ve bahar aylarında diğer ağaçlara yayılımını önlemek adına bu kesimleri gerçekleştirdiklerini ilettiler.

Hastalık hakkında aldığımız bilgiler de şöyle…

Turunçgil uzun antenli böceği (TUB) (Anoplophora chinensis) Türkiye’de sınırlı olarak bulunan karantinaya tabi, ağaçların ölümüne yol açan tahripkar bir zararlı organizma olup turunçgiller, fındık, elma, armut, kiraz, akçaağaç, kızılağaç, huş ağacı, gürgen, kayın, çınar, dağ muşmulası, kavak, söğüt, karaağaç türleri ve atkestanesi en önemli konukçuları arasındadır. TUB’un Türkiye’ye girişini ve yayılmasını engellemek için alınacak tedbirlerin belirlenmesine ilişkin “Ani Meşe Ölümü ve Çam Çıralı Kanser Hastalığı İle Turunçgil Uzun Antenli Böceği ve Kestane Gal Arısı Mücadelesi Hakkında Yönetmelik” 17.06.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik kapsamında İBB bu çalışmaları sürdürdüğünü, tespit edilen bu ağaçları bulundukları yerde karantinaya aldıklarını, bulaşık alanlarda 2 km yarıçapında mücadele sahası tampon bölge oluşturduklarını ve bulaşık ağaçları keserek imha ettiklerini ileten bir broşür paylaştı. Bahçeşehir’de kesilen ağaçlara dair bilgi aldığımız Bahçeşehirliler Derneği yöneticileri de, kesilen ağaçları birer birer kontrol ettiklerinde bu hastalığa dair ağaçlarda birçok belirtinin örtüştüğünü gördüklerini belirttiler.