"Global Düşün, Yerel Uygula"

İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı İstanbul Afet Azaltma Planı Toplantısında buluştu

5 min read

İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı’nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem anında kullanılmak üzere bir AFAD uygulaması yazdıklarını açıkladı. Soylu, “WhatsApp’tan daha kıymetli olduğunu düşündüğümüz, kendi açımızdan daha kripto, yazılımı ve kodlamasını bizatihi kendi arkadaşlarımızın yazdığı, başka bir program üzerinden nitelendirmediğimiz bir yazılımımızla beraber gidiyoruz” dedi. 

 İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, AFAD Başkan Vekili Hamza Taşdelen ve yetkililer katıldı.

“SİLİVRİ DEPREMİNDEN 2020 YILININ SONUNA KADAR 565 TOPLANTI YAPTIK”

26 Eylül 2019’daki 5.8 büyüklüğündeki Silivri depreminden, 2020 yılının sonuna kadar İstanbul’da deprem anı ve sonrasında yapılan çalışmaları aktaran Yerlikaya, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında İstanbul’da 27 çalışma grubu ile toplam 565 toplantı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

“25 İLÇEMİZDE AFAD MERKEZİ KURULDU, 14 İLÇEMİZİN DE MAYIS AYINDA TAMAMLANACAK”

Geçen yıl, 25 ilçede İlçe AFAD merkezinin kurulumunu tamamladıklarını, geri kalan 14 ilçede ise bu yıl mayıs ayı sonuna kadar kurulumun tamamlanacağını kaydeden Yerlikaya, 22 ilçede de bugüne kadar 500 irtibat merkezinin kurulduğunu açıkladı. Yerlikaya, mayıs sonuna kadar tüm mahallelerde tamamlanması beklenen irtibat merkezlerinin, afet sonrasında profesyonel arama kurtarma ekiplerinin sahaya intikal edene kadar gönüllülerin koordinesini sağlamada yardımcı olunacak yerler olduğunu söyledi.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı’na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kongre merkezinde kurulan afet durumunda kullanılan ürünlerin sergilendiği araç ve sergi alanında incelemelerde bulundu. ( Erhan Elaldı – Anadolu Ajansı )

“TOPLANMA ALANI 5 BİN 599’A YÜKSELDİ”

Silivri’deki depreme kadar İstanbul’da 2 bin 900 toplanma alanı bulunduğunu hatırlatan Yerlikaya, “Bu sayı bugün itibariyle 5 bin 599’a ulaştı. Ayrıca, bu toplanma alanlarında kişi başına düşen alan miktarı 1.29 metrekareden, 3.36 metrekareye yükseldi. Afet ve acil durumlara ilişkin hizmet standartları ve akreditasyon esaslarını belirleyen yönetmelikten hemen sonra; ilimizde arama kurtarma hizmeti veren 3 STK’nın yani; AKUT, İHH ve Türkiye İzcilik Federasyonu’nun akreditasyon süreci tamamlandı. Ayrıca 4 STK’nın akreditasyon süreci devam ediyor. Afet anında görev almak isteyen gönüllü sayısı Silivri depreminden önce 5 bin 366 iken, 2020 yılı boyunca, bu rakam 59 bin 210’a yükseldi” dedi.

“HAZIR OLMAK ZORUNDAYIZ”

Yerlikaya’nın ardından konuşma yapan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, yapılan tüm bilimsel tahlil ve tahminlere göre İstanbul veya civarında büyük ve yıkıcı bir depremin uzak olmadığının belirterek, “Burada konuşurken de olabilir, çıkarken de olabilir, bir yıl sonra da olabilir, beş yıl sonra da olabilir. Hazır olmak zorundayız. Hep beraber hazır olmak zorundayız. Elbette ki zamanı belli değil ama bu tip afetlerin, depremlerin, herkes bilmelidir ki, önümüzde 50 veya 100 yıllık bir zamanı ne yazık ki yoktur. Biz afet bölgesindeyiz ve bu acıları da hep birlikte yaşıyoruz” dedi.

“EN ÖNEMLİ SORU; ‘İLK ALTI SAATTE NELER YAPMAMIZ LAZIM?’

Elazığ’da meydana gelen son depremi anımsatan Bakan Soylu, “Elazığ’da 3-3.30 saat trafik kitlendi. Elazığ küçük bir şehir. Bir caddesi var ana olarak ve arka caddeleri var. Ama itfaiye ile binaların bulunduğu alan yaklaşık 350 metre; bir saatte gidemedi itfaiye. Biz İstanbul’da bunun onlarca, yüzlerce büyük bir ölçeğiyle karşılaşacağız. Onun için bu konuda, ‘bizim ilk altı saatte neler yapmamız lazım?’ bizim en önemli sorun alanımız ve çözmemiz gereken alan. Bir taraftan insanlar trafiğe çıkarlarsa trafik keşmekeş olur. Ambulanslar yetişemeyecek. Cep telefonları zaten Allah selamet versin… Herkes cep telefonuna asılıyor” ifadelerini kullandı.

“SAATLERCE DEĞERLENDİRMESİ YAPILDI”

Soylu, böylesi bir durumda yapılması gerekenler için ise şunları söyledi: “O dakikada bizim ihtiyacımız, arama kurtarma ekiplerinin gelmesi, alanın fotoğrafını en iyi şekilde alabilmek ve alana müdahale edebilmek konusunda hızlı davranabilmek. O dakikada bizim ihtiyacımız; ambulansları, arama kurtarma ekiplerini ve güvenliği alana sevk edebilmek.

Bunu yaptığımız andan itibaren biz, bu konuda karşı karşıya kaldığımız problemi yönetebiliriz ve evet bir maliyeti var, can kayıplarını azaltabiliriz, yaralılarımızı hastaneye sevk edebilme kabiliyetiyle karşı karşıya kalırız. Bunun saatlerce değerlendirmeleri yapıldı ve en nihayetinde ilk operatörlerle karşı karşıya kaldığımızda dediğimiz, ‘bari bir mobil uygulama gerçekleştirelim ve vatandaşımız böyle bir şeyle karşı karşıya kaldığında mesaj atabilme şansı olsun, iletişim kurabilme fırsatı olsun’.”

“WHATSAPP’TAN DAHA KIYMETLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

İçişleri Bakanlığı bünyesinde operatörlerle birlikte bir Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) uygulaması yazıldığını açıklayan Soylu, “Biz uzunca zamandır valilerimiz, emniyet müdürlerimiz ve jandarmamız; yaklaşık şu anda 150 bin kapasiteyle ki 3 milyon kapasiteye kadar konuşabiliriz, WhatsApp’tan daha kıymetli olduğunu düşündüğümüz, kendi açımızdan daha kripto, yazılımı ve kodlamasını bizatihi kendi arkadaşlarımızın yazdığı, başka bir program üzerinden nitelendirmediğimiz bir yazılımımızla beraber gidiyoruz” diye konuştu.

“UYGULAMA SİZİ EN YAKIN TOPLANMA ALANINA YÖNLENDİRECEK”

“Deprem oldu, AFAD uygulaması en yakın toplanma alanına götürecek. Kişiselleştiriliyor, en yakın toplanma alanına o uygulamayla beraber gidebilme kabiliyetine sahip olacak” ifadelerine yer veren Soylu, “Ondan sonra uyaracak, ‘siz bundan sonra böyle yapacaksınız, böyle yapmalısınız’.

Orada eğitim programları olacak, konuşma programları olacak. Aynı zamanda Allah korusun enkazın altında kaldınız, enkazın altından iletişim kurabilme imkanına sahip olacak. Sizi orada bulabilme imkanına sahip olunacak ve aynı zamanda bir başka cep telefonunu santral olarak kullanıp onun üzerinden iletişim kurabilme imkanına sahip olacak” açıklamasını yaptı.

Haber: Batuhan SERİM