13 September 2024

"Global Düşün, Yerel Uygula"

Tüketici Mahkemesi hak ihlali yapan THY’na “DUR” dedi!

3 min read

Ülkemizin en prestijli markalarından Türk Hava Yolları (THY) ulusal ve uluslar arası birçok başarıya imza atmakla beraber daha önce de haberleştirdiğimiz tüketici hakları konusunda ihlallere de sahne oluyor. Aşağıda okuyacağınız haber son yıllarda adalet arayışına dair bezginliğe düşen, haklı olsa dahi hakkını aramayanlara karşın olumlu bir örnek teşkil ediyor.

Pandemiden buyana süren bir tüketici hakkının arayış hikayesi… Bu hikayenin ilk bölümünü Yelpaze İstanbul haber portalımızda 27 Kasım 2022 tarihinde “THY’ye karşı bilinçli tüketicinin örnek başarı hikayesi” başlığıyla yayınlamıştık. Hak arama sürecinin detayını merak edenler linke tıklayarak bu haberi okuyabilirler.

Gelin biz 2022 yılından buyana mücadeleye dair gelişmeleri birçok Sivil Toplum Kuruluşu (STK) üyesi ve özelikle Tüketiciyi Koruma Derneği’nde de üye olan Doğan Halis’den dinleyelim…

“Size anlatacağım ve bildiğiniz bir  tüketici hakkı ihlalinin detayı daha önce yayınlanmıştı, ancak tekrar kısaca hatırlatmakta yarar var diye düşünüyorum.  

Covit 19 Pandemisi döneminde kısıtlanan yurtdışı seyahatlerinin serbest bırakılmasından sonra, uçuşların ne zaman serbest kalacağının belirsizliği üzerine yaptığımız ödemenin iadesini istemiştik. Ödemenin kolayca iade edilmeyeceğini görünce, ihtiyaç duyduğumuzda kullanmak üzere bilet tutarlarını döviz karşılığı açık seyahat çekine dönüştürdük. 30.01.2020 tarihinde, elimizdeki 1.046,49 USD tutarındaki seyahat çekimizle, uçuş yasağı kalktığı için yurtdışına uçuş başvurusunda bulunduk. THY, aradan zaman geçtiği gerekçesiyle isteğimizi işleme almadı ve kendi paramızla yeniden bilet almak durumunda kaldık.

Bu kez, ödenmeyen paramızın peşine düştük. Oysa, THY’nin yaptığı hak ihlalinin o tarihteki (30.01.2020) karşılığı olan 2.794,98 TL’ye itiraz etmeyip en başında ödemiş olsaydı sorun çözülebilirdi. Hukuksuzluğu sineye çekmeyip, önce Başakşehir İlçe Hakem Heyetine başvurduk. Heyet, başvurumuzu haklı bularak oybirliğiyle lehimize karar verdi. Ancak, heyetin beyanına göre dolar bazlı ödemeye karar veremeyecekleri için, TL karşılığı olarak 19.429,13 TL’ye hükmedildi.

THY, bu kararı Bakırköy 1.Tüketici Mahkemesine taşıdı. Aleyhimize dava açtı. Bu aşamada üyesi olduğum Tükoder’in hukukçuları devreye girerek haklı davamızı savundular. Mahkemenin atadığı bilirkişilerde lehte rapor verince nihayet, mahkemenin 22.12.2023 tarihli gerekçeli kararıyla davayı kazanabildik.  

Sonuç olarak; mahkeme masraflarıyla birlikte THY toplam olarak 21.235 TL ödemeye mahkûm edildi. Peki, burada önemli olan alınan para ve tutarı mıdır? Elbette ki hayır. Basit bir alacak davası gibi görünen müşteri ve THY çekişmesi aslında ağır bir tüketici hakkı ihlalidir. Bütün gücüyle bu davaya abanan THY, resmen vatandaşı bir hiç yerine koymak istedi. Kim bilir, bizim gibi pandemi döneminde daha kaç kişinin hakkı ihlal edildi. Elimizde bir rakam yok, ancak eminin benim gibi daha binlerce kişi pandemi sürecinin mağdurları arasına katıldı.

Hak, hukuk aranamaz, bugünkü siyasi iktidar zaten her alanda hukuksuzluğuyla anılırken, üstelik anayasa bile tanınmazken “hak aramakla uğraşmayın” demek en kötü davranış olur. Bilinçli vatandaşlarımıza ve özelikle komşularım Bahçeşehirli dostlara tavsiyemdir: Demokrasi mücadelesi hak aramayla kazanılır, yoksa “önce demokrasi gelsin, sonra hakkımızı ararız” demekle aranmaz.

 2 yıl uğraştık ama gördüğünüz gibi “HAK” yerini buluyormuş.