"Global Düşün, Yerel Uygula"

Depreme Dair Bahçeşehirli Komşularımızın Bilgisine;

5 min read

İstanbul’da olası bir deprem ve sonrasında yaşanacaklara dair geçmişten bugüne yerel yönetimin Bahçeşehir özelinde çalışmaları hakkında Bahçeşehirliler Derneği (BADER) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Barış Karabulut bölge halkıyla derneğin tespitlerini paylaştı.

11 ilimizde yaşanan depremde yaşamlarını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifa, yakınlarını kaybedenlere sabırlar diliyor, tüm ülke insanımız gibi acılarını tüm kalbimizle bir kez daha paylaşıyoruz.

Depremi duyar duymaz hiçbir kurumun, oluşumun, şahsın çağrısını beklemeden “ben ne yapabilirim” hissiyatı ile yurdun dört bir yanından vatandaşların yardım kampanyalarına koştuğuna şahitlik ettik, bölgemizden de birçok komşumuzun aynı duygularla kenetlendiğini gördük, yaşadık, ülke insanımız adına bir kez daha gururlandık. Derneğimiz üyelerinin gerek bireysel gerekse birlikte, bölgemizden komşularımızın da katkıları ile depremin ilk anından bugüne gönüllü olarak birçok destek kampanyasında özverili çalışmaları oldu. Etik değerlerimiz gereği tüm ülke insanının seferber olduğu bir süreçte birlik ve beraberlik ruhunu zedelememek adına emek verenlerin iyi niyetini derneğimize mal etmek istemediğimiz için bugüne dek paylaşımlarımıza özen gösterdik. Göstermeye de devam edeceğiz. Buradan söyleyebileceğimiz tüm emek verenler iyi ki varlar…

Yaşanan depremin büyüklüğü ve yarattığı travmalar düşünüldüğünde desteklerin uzunca bir süre devam etmesi gerektiğine olan inancımızla, bölgeden aldığımız bilgiler ışığında depremzedelere yapılacak kampanyalarımızı bundan böyle sürece yaymanın daha verimli olacağına inanıyoruz. Derneğimiz son 6 yıldır ramazan aylarında Bahçeşehir çevresinde ihtiyaç sahibi yerleşim noktalarında komşularımıza kapı kapı ulaşarak 7000’nin üzerinde gıda kolisini ulaştırmıştı. Bu yıl ki kampanyamızı sizlerin de destekleriyle deprem bölgelerine ulaştırmak istiyoruz. İlerleyen günlerde bu konuda ayrıca bilgi paylaşımı yapacağız.

Bahçeşehir’de afet çalışmalarına dair bilgilendirme;

Derneğimiz 28.03.2018 tarihinde 2018/5 sayılı dilekçeyle Başakşehir Belediyesi’nden, “Afete Hazır Başakşehir” projesi kapsamında depreme hazırlık eğitimlerinin verilmesi, afet sonrası toplanma alanlarımız, afet konteynerleri vb.. konularda bölgemizin depreme hazırlık çalışmalarının neler olduğunu sormuş ve bilgiler talep etmişti. Başakşehir Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü dilekçemize şu yanıtı vermişti. “08.09.2016 tarihli 2016/5 sayılı Meclis Kararı ile belediyemiz Sivil Savunma çalışmalarını hızlandırmış olup, bahse konu olan mevzular hakkında çalışmalar devam etmektedir. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Muhtarlıklar ve Belediyemiz web sitesinden ilan edilecektir.” denilmiştir.

Derneğimiz 2018 yılından buyana deprem öncesi ve sonrasına dair Başakşehir Belediyesi’nin çalışmalarını yakından takip etmiş, tamamlanmış, tamamlanmamış, olumlu, olumsuz yanlarıyla tespitlerini paylaşma ihtiyacı duymuştur.   

  • Bahçeşehir 1.ve 2.Kısımda Afet toplanma alanları tespit edilmiş ve kamuoyu duyurularının yapıldığı görülmüştür.
  • Başakşehir Belediyesi’nin afet sonrası yapılacaklar konusunda eğitimlerine dair sadece bir eğitime rastlanmış, bu eğitimin kısıtlı bir belediye personeline verildiği görülmüştür. Bunun dışında genel olarak bölge halkının bilgilenmesini sağlayan bir faaliyete, eğitime ulaşılamamıştır.  
  • Başakşehir Kaymakamlığı’nın koordinasyonuyla, AFAD, Başakşehir Belediyesi, Muhtarların ve STK’ların katıldığı Başakşehir geneli afet bilgilendirme toplantıları yapıldığı tespit edilmiştir.
  • Afet Toplanma alanlarının yakınlarında bulunan 1’er adet afet konteynerleri var olmakla birlikte olası yaşanacak büyük ölçekli bir İstanbul depremi sonrası bu konteynerlerin yeterliliği konusunda yeni bir planlamaya ihtiyaç duyulduğu görüşüne varılmıştır.
  • Bahçeşehir’de bölgenin kuruluşunda Gölet Spor, Park ve Rekreasyon alanı olarak planlanmış alanın 2013’ten buyana açtığımız davalarla her türlü hukuksal ve demokratik mücadelesi, Danıştay’ın da hukuksuzluğunu onamış olmasına rağmen, yarısına yakınının hukuksuz ticari alanlarla dolduğu, bu durumun Göletin trafik akışına da zarar verdiği, bir afet sonrası toplanma alanı olan Gölet bölgesinin yetersiz kalacağı değerlendirilmesine varılmıştır.
  • Son depremler ve sonrasında yaşananlar bir kez daha göstermiştir ki deprem öncesi alınacak önlemler, tatbikatlar büyük önem arz etmektedir. İstanbul’un geneli ve özelikle yakın semtlerimizi de düşündüğümüzde olası 7,5 büyüklüğünde bir depremde yıkımlar gerçekleşeceğini artık hepimiz biliyoruz. Bu yaşananları asla unutmamalı, unutturmamalı, tüm yetkilileri bu konuda çalışmalar yürütülmesi konusunda hep birlikte tetikte tutmalıyız. Evlerimizin yapı güvenliğini düşündüğümüz kadar İstanbul’da deprem sonrası yaşanacak bir afet krizini de nasıl yöneteceğimizi düşünmeliyiz. Derneğimiz bölgemiz adına ulaşımdan, altyapıya, toplanma alanlarımızdan güvenliğimize tüm süreçlere dair yerel yönetim başta olmak üzere tüm mahallelerimizde STK’lar, muhtarlarımız, site yönetimleri ve bölge halkıyla koordineli çalışmalar yürütmeyi planlamaktadır. AFAD, AKUT, AHBAP ve Yerel yönetimlerin arama kurtarma ekibi ve eğitmenleri ile temas halinde olan derneğimiz bölgemiz genelinde eğitim seminerleri düzenlemeyi hedeflemektedir.
  • Yaşadığınız kentte olumlu-olumsuz gördüğünüz tüm bilgileri bizlerle paylaşabilirsiniz.
  • BADER Takip!
  • Instagram/Facebook / Twitter/ BahcesehirlilerDernegi
  • Yelpaze Bahçeşehir Takip!
  • Instagram/Facebook / Twitter/ yelpazeistanbul