"Global Düşün, Yerel Uygula"

BAHÇEŞEHİRLİLER NELER İSTİYOR?

4 min read

Habitat ödüllü, Türkiye’nin en çağdaş uydu kenti Bahçeşehir’in dününü geride bırakarak,  yöneticilerden (belediye başkanı, meclis üyeleri ve muhtarlar) Bahçeşehirliler neler bekliyor? Dünü bırakıp, bu günü, yarını  konuşalım.  Kısacası, Bahçeşehirliler  yönetimden neleri bekliyor?

1-BAHÇEŞEHİR’İN BAHÇESİNİ  YENİDEN İSTİYORUZ

 Bahçeşehir’de arıtmadan gelen sular  yeraltından borular ile  sitelere dağılarak bahçelerin sulanmasını sağlıyordu, arıtma iptal edildi.  Milyonlarca liralık su boruları toprak altında çürümeye terk edildi.  Bahçelerimiz kurumaya başladı. Şu anda ise  Eşkinoz Deresinin suları   Küçükçekmece Gölüne akmaya devam ediyor. Eşkinoz Deresinden boşa akan sular toplanıp arıtıldıktan sonra yerin altında gömülü borularla bahçelere gönderilirse, Bahçeşehir’in bahçesi tekrar kazanılabilir.

 2-BAHÇEŞEHİR’E İNŞAAT YASAĞI KONMALIDIR

Bahçeşehir ilk kurulduğunda 14.500 konuta göre planlanmıştı. Şimdi 24 binden  fazla konut  var. Yollar, kanalizasyon, parklar, oto parlar v.s  hepsi 14.500 konutta oturan nüfusa göre yapılmıştı. Şimdi  50.000  rakamına ulaştık. Artık bu kent bu kadar yapılaşmayı kaldırmıyor. Yapılaşmayı durdurun!

3-ULAŞIMI YENİDEN DÜZENLEYİNİZ

 Bahçeşehir’de ulaşım, İstanbul ulaşımı ile bağlantılı bir konu  olsa da, lokal olarak yapılacak düzenlemelerle Bahçeşehir’in ulaşımı rahatlatılabilir. Bu konuda yapılacakları şu şekilde sıralayabiliriz.

a)      Marmararay hattının Hadımköy’e  kadar uzaması için Ispartakule Istasyonu’nun yeni hatlara uyumu ve hemzemin geçidin düzenlenmesine belediye olarak katkı verilmeli, hattın  bir an önce gelmesi için irade konmalıdır.

b)      Otobüslerin durak düzenlemeleri yeniden yapılmalı, gereksiz zaman kayıpları önlenmelidir. Bahçeşehir’den direk olarak farklı semtlere otobüs seferleri konmalıdır.

c)      Kent içinde dolaşan araç sayısını azaltmak için, otobüs duraklarına, pazar alanına, okul çıkışlarına ücretsiz ring seferleri düzenlenmelidir.

d)       Tıkanıklığa neden olan;  Ticaret merkezi önü, Testili Kızlar, Camii önü, Alaçayır gibi kavşaklar büyütülmeli, gerekli yerlere yaya geçitleri yapılmalıdır.

e)      Süzer Bulvarı yeniden düzenlenerek araç parkı önlenmeli, yaya kaldırımları genişletilerek gezinti alanları yapılmalıdır.

f)       Bahçeşehir’den   Beylikdüzü  Metrobüs  duraklarına otobüs seferleri konmalıdır.

DEPREM  TOPLANMA ALANLARI ARTTIRILMALIDIR

1999 depreminden bu yana  uzun yıllar tespit edilemeyen sonrasında tespit edilenlerin de yeterli olmadığını görerek yeni deprem alanları belirlenmelidir.

5- KENT KONSEYİ  AKTİF DURUMA GETİRİLMELİDİR

 Çağdaş toplumlarda kentlerin  yönetilmesinde katkı sunan kuruluşların başında Sivil Toplum Kuruluşları (STK) gelmektedir. Toplumun isteklerinin yönetime iletilmesinde, yönetimin uygulamalarının  vatandaşlar tarafından benimsenmesinde  katalizör görevi gören STK’lar önemsenmelidir. Belediyeler yasasının 76.maddesine göre kurulması zorunlu olan Kent konseyi yönetime sadece taraf olanlarla şeklen  değil, gerçek amaca yönelik kurulmalı, STK’ ların  içine alacak  işlevi olan yerel bir organ haline  getirilmelidir.

6- BAHÇEŞEHİR’DE SPOR SAHALARI YAPILMALIDIR

Futbol , voleybol, basketbol, atletizm gibi yarışmalarının yapılacağı  açık hava spor alanları yapılmalıdır. Mevcut var olan alanlara işlevsellik katılmalıdır.

7- BELEDİYE’YE AİT SPOR VE KÜLTÜR MERKEZLERİ HALKA AÇILMALIDIR

 Bahçeşehir Sağlık Spor Merkezi, Bahçeşehir Kültür sanat Merkezi, Muhsin Ertuğrul Tiyatro Sahnesinden vatandaşlar yararlanmalıdır. Özellikle geleneksel kültürümüz ve popüler kültürümüzü yaşatmak ve geliştirmek isteyen amatör topluluklara öncelik verilmelidir.

8- BELEDİYE’NİN  SAĞLIK TESİSLERİ OLMALIDIR

 En yakın sağlık tesisi olan Başakşehir Devlet Hastanesi kentimize 27 km uzaklıkta  olduğunu ve buraya ulaşmak için umumi vasıtaların olmadığını düşünülürse, Bahçeşehir’in  acil bir sağlık tesisine ihtiyacı olduğu tartışmasızdır.

9- BAHÇEŞEHİRİME DOKUNMA

 Görüldüğü gibi Bahçeşehir 2005 yılında belediye olduktan bu yana  kendini yenileyememiş, 13 Kasım 2013 yılında Başakşehir’e bağlı mahalle konumuna sokulduktan sonrada gerilemiştir. Burada ayrıntısına girmeyip başlıklar halinde belirttiğimiz her konu, Bahçeşehirlinin olmazsa olmaz istekleridir. Şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki; Bahçeşehir’e   bu kadar çok dokunulmasaydı, Bahçeşehir tartışmasız bu günkü konumundan her bakımdan daha iyi konumda olurdu. Son çağrımız, bunları yapamayacaksanız, sakın Bahçeşehrimize DOKUNMAYINIZ.  

NİHAT EMEKSİZ